Міжнародний день правових знань

2022-09-28

Міжнародний день правових знань.

Право на інформацію є основою для прозорості та підзвітності органів державної влади, а також є потужним інструментом боротьби з корупцією та підвищення довіри громадян до органів державної влади.
28 вересня 2002 року громадські організації ініціювали створення Міжнародного дня правових знань з метою підвищення обізнаності людей про це основоположне право та сприяння його більш ефективній реалізації. З того часу кількість країн, які прийняли національне законодавство щодо доступу до інформації та документів, що знаходяться у розпорядженні органів державної влади, зросла з 44 до 125.
У 2016 році на генеральній конференції ЮНЕСКО за цим днем було закріплено статус Міжнародного дня універсального доступу до інформації.
В рамках відзначення цього дня, у стінах нашого ліцею, вчитель історії та правознавства Яцкевич Катерина Іванівна провела урок – вікторину «Я маю право знати» з учнями 9 та 11 класів. Діти виконували різні завдання та дізналися декілька важливих значень, які їм потрібно знати про цей день.
По-перше, усі мають однаковий рівень прав на доступ до інформації.
По-друге, конфіденційна інформація є єдиним винятком.
По-третє, право на інформацію застосовується в кожній державній установі, щоб підвищити якість запиту інформації, зробити її швидшою, простою та безкоштовною.
Державні службовці повинні добре обслуговувати всіх заявників. Якщо є відмова у запиті інформації, це має бути зроблено належним чином на підставі закону.
Вітаємо всіх з Днем Правових Знань та закликаємо кожного активно використовувати своє право знати!

/Files/images/DSC_0503.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 61

Коментарi